web analytics

Over het klooster

Geschiedenis

Het Klooster Sint Aegten is omstreeks 1371 opgericht door de Orde van het Heilig Kruis. Hiervoor stond er op de plek al wel een kapel voor Sint Agatha, maar pas sinds er enkele monniken kwamen wonen in 1371, kan men pas spreken over een klooster. Op dit moment is het het oudste klooster in Nederland dat nog bewoond is. Door de jaren heen is het klooster al meerdere malen gerenoveerd en uitgebreid.

Indeling

Het klooster bestaat uit een kapel en drie vleugels. Het klooster wordt omringd door een muur en kloostertuin, de toegang is mogelijk door het in de 17e eeuw gebouwde poortgebouw. De kloostertuin bestaat uit verschillende boomgaarden, moestuinen en visvijvers. Ook staan er enkele zeer oude bomen op het terrein. De tuin wordt van oudsher onderhouden door de monniken. De tuin is uiteraard open voor wandelaars en andere natuurliefhebbers.

Huidige functie

In de bibliotheek van het klooster is sinds 2006 het zogenaamde Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven ondergebracht. 80 kloosterordes hebben hier hun archieven ondergebracht. Ook doet het klooster tegenwoordig dienst als museum, waar enkele waardevolle kunstvoorwerpen worden bewaard. Ook biedt het klooster meerdere ruimtes aan voor vergaderingen en studiedagen. Tegen een bescheiden geldbedrag kunnen deze vergaderruimtes per dagdeel gehuurd worden.