web analytics

Wissel meer tussen vergadervormen

Vaak wordt er binnen bedrijven maar één vergadervorm gebruikt. Deze is meestal in de vorm: opening, agendapunten bespreken en een rondvraag. Deze vorm werkt niet in elke situatie of elk team even goed. In deze vorm van vergaderen zijn de mensen die verbaal sterker zijn in het voordeel. De anderen worden ondergesneeuwd, terwijl ze wellicht wel nuttige dingen toe te voegen hebben.

Daarom is het volgens vergaderexpert Bart Kessels zo belangrijk om te experimenteren met nieuwe vormen. Zo kun je je vergadervorm afstemmen op de genodigden. Zitten er meerdere personen bij die verbaal minder sterk zijn, dan kun je een andere vorm overwegen. Een voorbeeld hiervan is om iedereen 1 minuut de tijd te geven om zijn of haar ideeën op papier uit te werken. Zo komt iedereen aan bod. Deze variatie zorgt voor meer effectieve vergaderingen waarin iedereen aan bod komt en een nuttige bijdrage kan leveren.